zondag 3 augustus 2008

Yevgeny Zamyatin - WE

Ik moet zeggen dat ik verbaasd opkeek toen mijn vader mij het boek "We" van Yevgeny Zamyatin gaf om te lezen. Het boek was duidelijk oud, de schrijver kende ik niet, en bovenal: het was science-fiction, een genre waar mijn vader nog nooit enige interesse in getoond had. Blijkbaar toch wel, en terecht: We is een enorm goed boek voor iedereen die geinteresseerd is in dieper nadenken over de mens en zijn toekomst.

"We" bleek later het boek te zijn waarop George Orwell zijn befaamde "Nineteen Eighty-Four" heeft gebaseerd, en daarmee dus eigenlijk de grondlegger van het dystopische science-fiction genre (Brave New World kwam ook later uit). George Orwell zelf schreef ooit een review (klik hier) van het boek en schreef dat hoewel het plot van "We" minder sterk in elkaar zat dan dat van Brave New World, "We" een veel betere boodschap had voor de lezer. Geinspireerd door dit boek zou Orwell al snel zijn meesterwerk schrijven.

Nu moet ik helaas bekennen Brave New World niet gelezen te hebben. Maar de vergelijking met Nineteen Eighty-Four is wel een interessante, hoewel het niet fair zou zijn om een pasgelezen boek met een net gelezen boek te vergelijken. Maar ik kreeg het idee dat ook in vergelijking met Orwell Zamyatin weliswaar te kort komt qua schrijfstijl en plot, maar dat hij toch meer aanzet tot filosofische gedachtengang. "Als de staat de mensen beschermt tegen onverwachte gebeurtenissen, in hoeverre is de mens dan beter af?" en "Hoe belangrijk is het om rationeel te zijn?" zijn twee belangrijke vragen die ik uit dit boek haal. Zeker een aanrader voor iedereen die niet weet wat voor literatuur nu te gaan lezen.

Geen opmerkingen: